Sunday, 30 October 2016

BBK 3410: MAKANAN TRADISI MASYARAKAT BANJAR

WADAI KEPENG

Assalamualaikum semua.


Hari ini saya akan berkongsi sebuah resepi yang berasal daripada masyarakat banjar iaitu wadai kepeng. Apa itu wadai kepeng? Wadai kepeng ialah makanan tradisi yang popular dalam kalangan masyarakat banjar. Wadai kepeng adalah nama kuih yang diberi dalam bahasa banjar, maksud wadai kepeng ialah "kuih tekan". Wadai kepeng mempunyai rasa manis kerana kuahnya dibuat daripada gula merah.

Wadai kepeng ini mempunyai dua bahan berlainan iaitu bahan untuk kuih dan kuah. kuih dan kuah dibuat berasingan dan kemudiannya kedua bahan tersebut disatukan ketika dimasak. Berikut merupakan gambaran wadai kepeng beserta resipinya.


Bahan-bahannya ( tepung: wadai)

  • 1 cawan tepung pulut.
  • secubit garam
  • air secukupnya.

Caranya :
  1. Ayak tepung pulut terlebih dahulu, setelah selesai masukkan secubit garam kedalam tepung pulut tersebut.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan. Gunakan tangan untuk menguli adunan.
  3. Adunan perlu diuli hingga jadi doh. Bagi hasil terbaik,pastikan doh tidak melekat pada tangan.
  4. Cubit doh dalam kuantiti yang kecil, bentukkan menjadi bulat kemudian picitkan ditengah-tengah doh supaya menjadi bentuk seperti dalam rajah diatas.


Untuk Bahan kuahnya pula :
  • 1/2 ketul gula melaka atau gula merah (jika menggunakan gula merah, masak gula terlebih dahulu kemudian tapis)
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit gula (ditambah kalau nak lagi manis)
  • sedikit garam

Caranya :
  1. Masukkan gula melaka, santan, sedikit garam ke dalam periuk.
  2. Masukkan daun pandan (simpulkan)
  3. Panaskan bahan-bahan tersebut dengan menggunakan api perlahan.
  4. Setelah api mulai agak panas (jangan sampai mendidih ) masukkan tepung pulut yang sudah siap dibentuk tadi.
  5. Tunggu sehingga tepung tadi terapung, apabila tepung pulut mulai terapung, ini menandakan wadainya sudah masak. Pastikan api perlahan
  6. Biar hingga ia mendidih dan jaga jangan sampai pecah minyak  (nanti kurang sedap)

Begitulah hasil akhir wadai kepeng setelah siap dimasak. Bagi yang belum pernah merasai wadai kepeng, saya sarankan anda mencuba. Selamat menjamu selera!

Wassalam.


No comments:

Post a Comment