WADAI KEPENG
Assalamualaikum semua.
Wadai kepeng ini
mempunyai dua bahan berlainan iaitu bahan untuk kuih dan kuah. kuih dan kuah
dibuat berasingan dan kemudiannya kedua bahan tersebut disatukan ketika
dimasak. Berikut merupakan gambaran wadai kepeng beserta resipinya.
Bahan-bahannya (
tepung: wadai)
- 1 cawan tepung pulut.
- secubit garam
- air secukupnya.
Caranya :
- Ayak tepung pulut terlebih dahulu, setelah
selesai masukkan secubit garam kedalam tepung pulut tersebut.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil
menguli adunan. Gunakan tangan untuk menguli adunan.
- Adunan perlu diuli hingga jadi doh. Bagi
hasil terbaik,pastikan doh tidak melekat pada tangan.
- Cubit doh dalam kuantiti yang kecil,
bentukkan menjadi bulat kemudian picitkan ditengah-tengah doh supaya
menjadi bentuk seperti dalam rajah diatas.
Untuk Bahan kuahnya
pula :
- 1/2 ketul gula melaka atau gula merah
(jika menggunakan gula merah, masak gula terlebih dahulu kemudian tapis)
- 2 cawan santan pekat
- 2 helai daun pandan
- sedikit gula (ditambah kalau nak lagi
manis)
- sedikit garam
Caranya :
- Masukkan gula melaka, santan, sedikit
garam ke dalam periuk.
- Masukkan daun pandan (simpulkan)
- Panaskan bahan-bahan tersebut dengan
menggunakan api perlahan.
- Setelah api mulai agak panas (jangan
sampai mendidih ) masukkan tepung pulut yang sudah siap dibentuk tadi.
- Tunggu sehingga tepung tadi terapung,
apabila tepung pulut mulai terapung, ini menandakan wadainya sudah masak.
Pastikan api perlahan
- Biar hingga ia mendidih dan jaga jangan
sampai pecah minyak (nanti kurang sedap)
Begitulah hasil akhir
wadai kepeng setelah siap dimasak. Bagi yang belum pernah merasai wadai kepeng,
saya sarankan anda mencuba. Selamat menjamu selera!
Wassalam.
No comments:
Post a Comment